ANTI-HOOIKOORTS ONTBIJT: VERMINDER HISTAMINE MET GOLDEN OATS & BRANDNETEL THEE

Kriebelogen, kriebelneus, niezen, weinig energie… Genieten van de lente is een hele uitdaging als je last hebt van deze hooikoorts klachten. Je kunt je er behoorlijk ellendig van voelen. Gelukkig kun je zelf iets doen om klachten te verminderen. Verruil koffie bijvoorbeeld voor brandnetel thee. Brandnetel is niet alleen ontstekingsremmend, maar vermindert ook de productie van histamine. Dit is een natuurlijk eiwit dat je lichaam overmatig produceert als je allergisch bent voor pollen. Als je histaminespiegel te hoog wordt krijg je klachten als niezen, jeuk, waterige ogen of een loopneus.

Brandnetel thee

Brandnetelthee maken is super simpel. Laat verse, jonge blaadjes (of de in de winkel gekochte gedroogde blaadjes) 5 minuten trekken in kokend water en je anti-hooikoorts-thee is klaar! Geen brandnetel in je tuin? Loop dan een blokje om, als je er op let vind je overal brandnetelplanten. Vermijd plekken dicht langs de weg (vanwege uitlaatgassen) en uitlaatplekken voor honden. Handschoenen zijn handig bij het plukken. Schudt eventuele beestjes er even af voordat je de brandnetel afspoelt en in de pan doet.

Golden oats

Saai kommetje havermout move over! Dit voorjaar ontbijten we met golden oats. Dat is havermout verrijkt met allerlei krachtige ingrediënten zoals honing, kurkuma en bijenpollen. Honing en kurkuma (geelwortel) verminderen slijm en verbeteren je spijsvertering. Hoe sterker je spijsvertering, hoe sterker je immuunsysteem en hoe minder je last hebt van allergieën. Bijenpollen zitten vol met antioxidanten en bevatten veel vitaminen en mineralen. Ze versterken je immuniteit, verbeteren je spijsvertering en verminderen – net als brandnetel – het vrijkomen van histamine. Koop honing en bijenpollen het liefste bij een lokale imker en begin met kleine hoeveelheden. In zowel de honing als de bijenpollen zit namelijk stuifmeel, dat er in kleine hoeveelheden voor zorgt dat je antistoffen aan maakt maar in grote hoeveelheden je klachten kan verergeren.

 

Deze ingrediënten heb je nodig (voor 1 portie)

  • 3 eetlepels havermout
  • 250 ml. plantaardige melk (of water)
  • 1 theelepel kokosolie
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel kardemom
  • snufje zwarte peper
  • ½ eetlepel honing
  • 1 theelepel bijenpollen
  • optie: gedroogde mango

Zo maak je de golden oats

Breng voor golden oats 250 ml. plantaardige melk (of water) en 3 eetlepels havermout aan de kook. Voeg de kurkuma, kardemom, zwarte peper en een theelepel kokosolie toe. Week ondertussen de gedroogde mango in een bakje met warm water (uit de waterkoker). Als de havermout zacht is, haal je het pannetje van het vuur en laat je het geheel een beetje afkoelen voordat je de honing & bijenpollen toevoegd (die mogen namelijk niet verwarmd worden). Voeg de gewelde mango toe voor wat extra ‘sweetness’ en kleur.

Niet voor ‘droge’ types

Last van een droge huid of constipatie? Dan is dit ant-hooikoorts ontbijtje niet zo’n goed idee. Brandnetel en honing hebben namelijk allebei een drogende vochtafdrijvende werking, wat leidt tot meer droogte in je lichaam. Je kan honing dan beter vervangen door rijststroop of ahorn siroop en de brandnetel door kamille, thijm of verse gember thee, ook die hebben namelijk een histamine remmende werking.