AYURVEDISCH LENTERECEPT: ENERGYBALLS MET CITROEN & MAANZAAD

Lekkere trek, maar voorlopig nog geen maaltijd in zicht? Om te voorkomen dat je de koektrommel leeg eet, is het verstandig om altijd een gezonde snack binnen handbereik te hebben. Lang leve de energyballs!

Voor een optimale spijsvertering is het belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en alleen te eten wanneer je echt honger hebt. De hele dag door snacken is niet ideaal, omdat je spijsvertering dan niet de tijd heeft voeding ook echt goed te verteren. Maar ook het negeren van hongergevoel wil je voorkomen, omdat je daarmee op de langere termijn je metabolisme en spijsvertering verzwakt. Je spijsverteringsvuur dooft dan als het ware omdat er te weinig ‘hout op het vuur wordt gegooid’. Ook wel het jojo-effect van veel diëten. Ervaar je regelmatig momenten waarop je lekkere trek hebt maar er voorlopig nog geen maaltijd in zicht is? Zorg er dan voor dat je een gezonde snack binnen handbereik hebt zoals deze energyballs.

 

Energyballs

Speciaal voor het lente seizoen ontwikkelde ik het recept voor deze energyballs. De lente is het nieuwjaar van de natuur, het seizoen waarin alles weer gaat groeien, bloeien en stromen. Ook in onze lichamen gaat alles weer stromen, wat vaak resulteert in een loopneus, slijm, verstopte holtes, het vasthouden van vocht en allergieën zoals hooikoorts. De elementen aarde & water domineren aan het begin van de lente. Door meer lichtheid, droogte en warmte toe te voegen brengen we deze elementen in balans.

Reinigende werking

In dit recept vind je dadels en zware noten, maar juist de wat drogere varianten van gedroogd fruit en lichte zaden. De kruiden stimuleren je spijsvertering. De citroen heeft een reinigende werking en helpt bij het voorkomen van slijmvorming in de longen. Honing is een ideaal lente ingrediënt vanwege de antibacteriële eigenschappen. Liever vegan? Ga dan voor ahorn siroop in plaats van honing. Heb je last van een droge huid of constipatie? Gebruik dan ook ahorn siroop en vervang de rozijnen en abrikozen voor dadels (liefst even geweld in warm water).

Deze ingrediënten heb je nodig (voor 15 balletjes)

 • 75 gram rozijnen
 • 50 gram gedroogde ongezwavelde abrikozen
 • 40 gram gepofte quinoa
 • 30 gram zonnebloempitjes
 • ½ eetlepel chiazaad
 • ½ eetlepel maanzaad
 • 1 theelepel kaneel
 • ½ theelepel gemberpoeder
 • ½ theelepel kurkuma
 • ½ theelepel kardamon
 • sap en rasp van 1 citroen
 • 2 eetlepels honing (of ahornsiroop)

Zo maak je de energyballs

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng alles fijn totdat je een plakkerige substantie krijgt. Maak je handen vochtig onder de kraan (dat rolt wat makkelijker). Pak steeds een eetlepel van het mengsel, druk goed aan en rol tot een mooi balletje. Laat 20 minuten opstijven in de koelkast, maar eet bij voorkeur op kamertemperatuur, want dat is beter voor je spijsvertering. Je kunt deze energyballs ruim een week in de koelkast bewaren (of 1 maand in de diepvries).

Nicole schreef dit artikel voor Holistik, het online platform voor body, mind, soul & holy crap. Meer weten over Ayurveda? Volg BY VEDA op social media of maak een afspraak voor een persoonlijk consult!