AYURVEDISCH RECEPT: BLISS BALLS VOOR VATA DOSHA

In tijden waarop je veel onrust of stress ervaart is het belangrijk stevig met beide voeten op de grond te staan. Deze Ayurvedische bliss balls helpen je daar een beetje bij. Een recept speciaal ontwikkeld voor iedereen met een Vata disbalans. Als Vata dosha op dit moment de overhand heeft in je lichaam kan je last krijgen van bijvoorbeeld constipatie, een opgeblazen gevoel, droge huid, onregelmatige menstruatiecyclus of gevoelens van angst en onrust in je body & mind.

Ayurvedisch recept: bliss balls voor Vata dosha

Vata dosha is één van de 3 Ayurvedische doshas in je lichaam. Dit dosha wordt gedomineerd wordt door de elementen wind en ruimte en gestimuleerd door stress. Dat betekent dat hoe meer stress je ervaart hoe meer Vata dosha uit balans raakt. Vata dosha is betrokken bij alles wat te maken heeft met beweging en communicatie. Van je ademhaling tot je stoelgang en alle communicatie via je zenuwstelsel.

 

De herfst en Vata

De herfst is het seizoen waar Vata dosha van nature altijd wat hoger is dan in de rest van het jaar. Eigenlijk heel logisch, want de herfst is het meest wisselvallige van alle seizoenen. Alles verandert, het ene moment genieten we van een heerlijk najaarszonnetje, even later komt het met bakken uit de hemel, het wordt kouder, de dagen worden korter en de wind blaast ons alle kanten op. De elementen wind en ruimte zie je niet alleen terug in de bladeren die van de bomen worden geblazen om weer ruimte te maken voor nieuwe frisse blaadjes in de lente, ook in je lichaam vind je het wind element terug. Letterlijk in de vorm van een opgeblazen gevoel of winderigheid maar misschien ook in een oneindige stroom van gedachten.

 

Meer zoet & grounding

De bomen hebben inmiddels bijna alle blaadjes losgelaten om te focussen op hun wortels, op ‘grounding’. En dat is precies wat wij ook moeten doen, met verwarmende, voedende maaltijden en kruiden. Balans creëer je namelijk door te werken met tegenstellingen. Periodes van veel onrust en stress breng je daarom in balans met stabiliteit en grounding. De smaak zoet kalmeert het zenuwstelsel en is van de 6 smaken de smaak die de meeste stabiliteit geeft. De belangrijkste smaak om Vata dosha in balans te brengen dus. En nee dat betekent niet dat je een sprintje naar de koektrommel moet trekken. Geraffineerde voedingsmiddelen en suikers kunnen je mind voor heel even blij maken, maar veroorzaken een fysieke stressreactie in je lichaam. Ga daarom voor natuurlijke, pure, zoete ingrediënten die zo min mogelijk bewerkt zijn.

 

Gedroogd fruit, noten & kruiden

In deze bliss balls vind je natuurlijke gezonde zoete smaken in de vorm van noten en gedroogd fruit en daarnaast kruiden die Vata in balans brengen. Dadels en pruimen zijn ideaal voor Vata, omdat ze de minst droge van de gedroogde fruitsoorten zijn en een licht laxerende werking hebben. Kaneel en gember zijn verwarmend en stimuleren de spijsvertering, die vaak wat onregelmatig is wanneer Vata uit balans is. Kardemom ondersteunt de natuurlijke neergaande beweging van Vata, van je hoofd naar je tenen. En kaneel en kardemom helpen een opgeblazen gevoel, gasvorming en winderigheid te verminderen. Noten en tahin (gemaakt van sesamzaadjes) voegen olieachtige kwaliteiten toe die helpen de droogte in je lichaam te verminderen. Noten zijn van nature wat moeilijker te verteren, maar door ze te roosteren maak je ze wat makkelijker verteerbaar.

Dit heb je nodig

 • 25 gram walnoten
 • 75 gram amandelen
 • 75 gram cashewnoten
 • 100 gram dadels
 • 50 gram gedroogde pruimen
 • 2 eetlepels tahin
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 1theelepel kaneel
 • 1theelepel kardemom
 • ½ theelepel gemberpoeder
 • snufje zeezout
 • keukenmachine

Zo maak je de bliss balls

 • Rooster de walnoten een paar minuten in een koekenpan zonder olie of boter. Hak de walnoten fijn in de keukenmachine en zet de walnoot-crunch apart in een kommetje. Rooster dan ook de amandelen en cashewnoten een paar minuten in een koekenpan en hak grof in de keukenmachine.

 • Zijn je dadels en/of gedroogde pruimen erg droog? Wel ze dan 10 minuten in gekookt water zodat ze lekker plakkerig worden.

 • Doe alle ingrediënten bij de amandelen en cashewnoten in de keukenmachine (behalve de walnoten) en meng alles fijn totdat je een plakkerige substantie krijgt. Is de massa te droog? Voeg wat extra ahorn siroop of dadels toe. Te nat? Voeg wat extra gehakte noten toe. Proef het mengsel en breng eventueel op smaak met wat extra kruiden.

 • Rol met vochtige handen (tegen het plakken) ongeveer 15 balletjes en rol door de walnoot-crunch. Laat 20 minuten opstijven in de koelkast, maar eet bijvoorkeur op kamertemperatuur, want dat is beter voor je spijsvertering. Je kunt deze bliss balls ruim een week in de koelkast bewaren.

Nicole schreef dit artikel voor Holistik, het online platform voor body, mind, soul & holy crap. Meer weten over Ayurveda? Volg BY VEDA op social media of maak een afspraak voor een persoonlijk consult!