EEN STEVIG PRE-YOGA ONTBIJTJE? NIET ZO’N GOED IDEE!

Ontbijt jij vlak voordat je ’s morgens gaat hardlopen of je matje uitrolt voor een actieve yogales? Door in actie te komen schakel je jouw sympathisch zenuwstelsel in en daar is je spijsvertering niet zo blij mee. Veel slimmer is het om het párasympathisch zenuwstelsel in te schakelen. 

Om je lichaam gezond te houden is een goede balans tussen je sympatisch en parasympathisch zenuwstelsel van belang. Het sympathisch zenuwstelsel staat voor inspanning en ‘yang’. Het parasympathisch zenuwstelsel staat voor ontspanning en ‘yin’. In noodsituaties of stressvolle omstandigheden wordt het sympathisch zenuwstelsel geactiveerd en je ‘fight-or-flight’-modus ingeschakeld. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt en er gaat meer bloed naar de spieren van je armen en benen zodat je kan vechten of vluchten als er gevaar dreigt. Je lichaam maakt daarbij geen onderscheid tussen daadwerkelijk fysiek gevaar en denkbeeldig gevaar in de vorm van mentale stress. Je spijsvertering heeft op deze ‘life-or-death’-momenten even geen prioriteit. Hormonen en neurotransmitters zorgen ervoor dat onder andere de bloedtoevoer naar je spijsverteringsorganen wordt ‘afgeknepen’. Belangrijk om je te realiseren is dat niet alleen gevaarlijke of stressvolle situaties de ‘fight-or-flight’-modus stimuleren. Je zenuwstelsel reageert op eenzelfde manier op intensieve beweging zoals hardlopen of een actieve yogales.

‘Rest & digest modus’

Na je ontbijt (of andere maaltijd) is het belangrijk om het parasympathisch zenuwstelsel zoveel mogelijk te activeren, de ‘rest-and-digest’ modus. Dan wordt je eten goed verteerd, voedingsstoffen opgenomen, komt er geen onverteerde voeding in je systeem terecht en hoeft je niet bang te zijn er misschien iets gaat rotten of gisten. Een korte after-breakfast meditatie is een goede manier om je parasympathische zenuwstelsel te activeren en een extra portie yin toe te voegen. Bij voorkeur doe je die terwijl je in de yogapose Vajrasana zit. Deze pose reduceert de bloedtoevoer naar je benen (waardoor er meer bloed naar je spijsverteringsorganen gaat) en stimuleert de marmapunten in je kuiten die gekoppeld zijn aan je spijsvertering. Door je parasympathisch zenuwstelsel te activeren help je niet alleen je spijsvertering een handje, maar versterk je ook je immuunsysteem en voed je je cellen en weefsels.

Hoe lang moet ik wachten?

Hoeveel tijd er tussen je maaltijd en workout moet zitten ligt aan wat je eet, hoeveel je eet en hoe goed je spijsvertering werkt. Een banaan is over het algemeen binnen een uur wel verteerd, maar zwaardere maaltijden of onverenigbare voedingscombinaties zoals yoghurt met vers fruit doen er veel langer over. Over het algemeen geldt de vuistregel dat je het beste uiterlijk 2 tot 3 uur van te voren kan eten en het liefste iets dat licht verteerbaar is. Ontbijt bijvoorbeeld alleen met wat fruit. Het is belangrijk dat je ook ná een intensieve workout of yogales je lichaam even de tijd geeft om te switchen naar de ‘rest-and-digest’-modus. Een half uurtje is over het algemeen wel genoeg. Je spijsverteringsvuur krijgt dan de tijd om langzaam weer wat feller te gaan branden en is helemaal klaar voor je post-workout-meal!

Nicole schreef dit artikel voor Holistik, het online platform voor body, mind, soul & holy crap. Meer weten over Ayurveda? Volg BY VEDA op social media of maak een afspraak voor een persoonlijk consult!