ZOMER RECEPT: HAVERMOUT ONTBIJTJE VOOR PITTA

Ook in de zomer is warm ontbijten een goed idee! Hoe verleidelijk het ook is om je dag te beginnen met een ijskoude smootiebowl of kokosyoghurt met vers fruit, je spijsvertering denkt daar anders over. Je maag wordt niet blij van koude ingrediënten omdat je maag voor een belangrijk deel bestaat uit spieren en die verkrampen als ze koud worden. Dat maakt het lastig voor je maag om alles goed te kunnen kneden. En dat is niet het enige nadeel van koude ontbijtjes. Om je lichaam te beschermen tegen temperatuurdaling wordt de bloedtoevoer naar je spijsverteringsorganen afgeknepen en dat betekent minder bloed en dus minder zuurstof en energie voor je spijsverteringsorganen. Daarom speciaal voor de zomer dit warme havermoutontbijtje met verkoelende ingrediënten en zonnebloempitjes in plaats van noten om niet ‘teveel olie op het vuur te gooien’. 

Deze ingrediënten heb je nodig (voor 1 portie)

  • 3 eetlepels havermout
  • 200 ml. rijst/kokosmelk
  • 1 eetlepel rozijntjes
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1 eetlepel zonnebloempitjes
  • 1 eetlepel kokosrasp of -flakes
  • klein scheutje ahornsiroop

Zo maak je de havermout voor Pitta

Rooster de havermout ‘droog’ zonder olie in een pannetje, dat maakt ‘m niet alleen makkelijker verteerbaar maar is ook veel lekkerder. Doe dan de rijst/kokosmelk, rozijntjes en kademom er bij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 5/10 minuutjes pruttelen totdat de havermout zacht is. Fijne havermout gaat wat sneller en grove havervlokken hebben wat meer tijd nodig. Rijst/kokos-melk maak je trouwens makkelijk zelf, hier vind je het recept. Rooster terwijl de havermout staat te pruttelen de zonnebloempitjes goudbruin in een droge koekenpan (zonder olie). Doe de havermout in je lievelingskom en maak af met de geroosterde zonnebloempitjes, kokosflakes of -rasp en een scheutje ahornsiroop. Smakelijk!!

Opties

Een hele warme dag? Laat je havermout ontbijtje dan eerste een beetje afkoelen en eet ‘m lauwwarm. Heb je ‘s ochtend heel weinig tijd? Dan kan je dit ontbijt ‘s avonds alvast voorbereiden. Rooster de havermout, voeg alle ingrediënten toe en zet in de koelkast zodat de havermout overnight alvast kan ‘soaken’. Dat maakt de kooktijd de volgende ochtend korter en maakt dit ontbijtje nog makkelijker te verteren. En ben jij niet een heel vurig type dan kan je ook nog wat extra gemberpoeder en/of kaneel toevoegen.

Heb je dit recept gemaakt? Laat me via Instagram weten wat je er van vind en deel jouw creaties!