HOU JE HOOFD KOEL DEZE ZOMER

Afkoelen met een ijskoud wijntje?

Hoe verleidelijk een ijskoude rosé, of verfrissend biertje ook kunnen zijn, voor je lichaam zijn dit niet de beste opties. Alles wat koud is, zorgt er namelijk voor dat je aders samentrekken en de bloedtoevoer naar je spijsverteringsorganen wordt afgeknepen. Minder bloed voor je spijsverteringsorganen betekent een minder optimale spijsvertering en trager metabolisme. Ga bij voorkeur dus voor dranken op kamertemperatuur, vooral tijdens het eten. Pas sowieso op met alcohol, want alcohol is erg verhittend (dat verklaart die warme rode blosjes na een paar glaasjes). Drink dus met mate, zeker op warme zomerdagen.

De ultieme dorstlessers voor de zomer

Kokoswater is een fantastische verkoelde dorstlesser die je hele lichaam hydrateert en vooral je huid heel blij maakt. Extra verkoelend met een takje munt en schijfje limoen. Limoen is het iet wat bittere en verkoelende zusje van citroen, die juist een verhittende werking heeft op je lichaam. Bewaar citroen dus liever voor de koude wintermaanden. Maar overdrijf ook niet met limoen, teveel limoen kan door de ook zure smaak alsnog het vuurelement en Pitta dosha versterken.

Skip de ijsjes

Wat geldt voor koude drankjes geldt helaas ook voor ijs. Zo af en toe een ijsje is natuurlijk niet zo’n ramp, zeker niet als je een sterke spijsvertering hebt en er op Ayurvedisch verantwoorde manier van geniet. Timing is daarbij misschien nog wel het belangrijkste. Eet ijs liever niet vlak voor of na een maaltijd omdat dat je spijsvertering dan hard aan het werk is en die wil je niet verstoren. Verder help je lichaam een handje door elke hap ijs langzaam in je mond te laten smelten en daarmee een beetje op te warmen voordat je ‘m naar je maag stuurt.

Meer groen, zoet, wrang & bitter op je bord

In Ayurveda is er geen ‘one size fits all’ en dat geldt ook voor voedingsrichtlijnen. Iedereen is verschillend en elk lichaam heeft andere bouwstoffen en kwaliteiten nodig. Maar over het algemeen willen we op warme tropische dagen hitte in balans brengen met verkoelende voeding. De smaken zoet, wrang en bitter hebben allemaal een verkoelende werking op je lichaam. Bitter is het meest reinigende en verkoelend van de 6 smaken, maar ook zoete fruit soorten zijn perfect voor warme zomerdagen. Goede opties zijn: spinazie, courgette, rucola, broccoli, bloemkool, groene asperges, bleekselderij, artisjok, alfalfa, mungbonen, koriander, komkommer, limoen, avocado, zoete appels, granaatappel, nectarines, meloen, druiven, ananas, pruimen en mango. Fruit in het algemeen, en meloen in het bijzonder, combineert niet heel goed met andere voedingsmiddelen vanwege de korte verteringstijd, dus eet fruit liever los als licht ontbijt of snack.

Wat je beter niet kan eten.

Vermijd verhittende voedingsmiddelen zoveel mogelijk, denk hierbij aan alcohol, koffie, kombucha, spicy maaltijden, rood vlees, yoghurt, kaas, gefermenteerde producten, pindakaas, tomaten en alles uit de frituur (ook chips en falafel). Gebruik ook wat minder hele verhittende kruiden zoals chilli peper of mosterdzaad. Voeg kokosmelk toe voor extra verkoeling of top je maaltijd af met verse koriander. Eet ook niet teveel om je spijsvertering te ontlasten en ga bij tropische temperaturen of als jij veel vuur in je systeem hebt vooral groene groenten en voor verkoelende voeding.

Meer tips voor de zomer

  • Pas je aan aan de temperatuur door het wat rustiger aan te doen, dit is het perfecte seizoen om wat minder te ‘moeten’ en meer te genieten
  • Ook in je work-out of yogapractise mag je voor een lagere versnelling kiezen
  • Meditatie, Yin Yoga en Yoga Nidra kalmeren een ‘oververhitte’ mind en helpen je hoofd koel houden
  • Actief bewegen doe je bij voorkeur ‘s ochtend, hoe vroeger hoe beter!
  • Blijf zoveel mogelijk in de schaduw, vooral op het heetst van de dag en vooral met je hoofd. Toch verbrand? Aloe Vera verkoeld en hydrateert je huid!
  • Verkoel je lichaam, door te gaan zwemmen of je voeten te trakteren op een verkoelend voetenbadje
  • Geef jezelf een hoofdmassage met kokosolie om je hoofd koel te houden
  • Rozenwater is heerlijk verkoelend, perfect voor in een plantenspuit!
  • Maak een wandeling in het park of de bossen, de natuur heeft een verkoelende werking op je body & mind

Meer weten?

Wil je meer weten over de werking van je spijsvertering en hoe je die met Ayurveda & Yoga kan optimaliseren? Maak een afspraak voor een 1-op-1-consult om te leren welke voeding en lifestyle ideaal is voor jouw body & mind! Geniet van de zomer!!