Het eten van vers en ‘levend voedsel’ geef ons precies de extra lichtheid die we aan het einde van de winter en begin van de lente wel kunnen gebruiken. Kiemen zitten bomvol levensenergie en anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken.
Beter te verteren
Peulvruchten bevatten van nature anti-nutriënten die het zaadje beschermen en voorkomen dat het wordt opgegeten. Deze anti-nutriënten maken peulvruchten van nature wat lastiger te verteren en kunnen de opname van mineralen zoals (plantaardige) ijzer, zink, magnesium en calcium verhinderen. Door peulvruchten, noten en zaden een paar uur tot een nacht te laten weken, maak je het je spijsvertering een stuk makkelijker. Resultaat? Minder last van een opgeblazen gevoel en gasvorming en meer voedingsstoffen voor je lijf.
Meer voedingsstoffen
Door het weken nemen de antistoffen af en als je peulvruchten vervolgens laat kiemen worden ze als het ware al een beetje ‘voor’-verteerd en breng je de zaadjes tot leven. De voedingswaarde neemt daardoor toe, dus meer goede bouwstoffen in de vorm van vitamines, mineralen en aminozuren voor je lichaam. Kiemen kan je zelf kweken, dat is niet alleen superleuk en goedkoop maar ook heel eenvoudig! Wist je bijvoorbeeld dat taugé wordt gemaakt door mungbonen te kiemen? En dat kan je dus prima zelf thuis doen!
Dit heb je nodig:
- 75 gram biologische mungbonen
- Een lege pot van minimaal 450 ml
- Een stukje kaasdoek
- Een grote elastiek
- Een beetje geduld
Zo maak je je eigen mungboon-kiemen
- Vul een potje voor ¼ met mungbonen en spoel ze goed schoon. Vul het potje dan met lauwwarm water, dek af met een stukje kaasdoek en elastiek en laat een nachtje weken in het water.
- Giet de volgende ochtend het water af door het kaasdoek en spoel weer op nieuw even schoon. Als het water troebel is mag je deze stap een paar keer herhalen totdat het water helder is. Laat de mungbonen dan helemaal uitlekken en bewaar ze zonder water
- Herhaal de 2e stap elke dag totdat de mungbonen beginnen te kiemen. Na een dag of 3 zijn ze klaar om te eten
- Laat de kiemen even uitleggen op een theedoek en bewaar in de koelkast. Je kan ze 7 tot 10 dagen bewaren.
- De kiemen zijn een ideale topping voor op je boterham of soepje. Door ze een paar tellen te blancheren, worden ze makkelijker verteerbaar
Ook andere peulvruchten en zaden kan je kiemen, denk bijvoorbeeld aan kikkererwten, quinoa, gierst, amaranth, zonnebloempitten en de zaadjes van broccoli, alfalfa en radijs! Volg BY VEDA op Instagram en Facebook voor meer tips en recepten!