AYURVEDISCH RECEPT: KURKUMA LATTE

Hij is al lang niet meer weg te slaan uit de hippe koffiebarretjes: de kurkuma latte. Deze ‘Golden Milk’ wordt in Ayurveda al duizenden jaren gedronken vanwege de helende eigenschappen. Kurkuma reinigt je bloed en lever en heeft een ontstekingsremmende werking. Ideaal dus wanneer je last hebt van Pitta kwaaltjes, zoals ontstekingen of huidproblemen. Dit drankje boost je spijsvertering, stimuleert je doorbloeding en verwarmt je lichaam.

Dit heb je nodig

  • 250 ml. rijst/kokos-melk
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 plakken verse gember
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kardemom
  • ½ eetlepel ahornsiroop
  • snufje zwarte peper

Zo maak je Kurkuma Latte

Doe alle ingrediënten samen in een steelpannetje en laat op een laag vuur 5-10 minuutjes pruttelen. Giet door een zeefje en maak af met een klein beetje extra kaneel.

Variaties

De verse gember kan je eventueel vervangen door ½ theelepel gemberpoeder, dat maakt ‘m wel wat meer verhittend. Heb je heel veel vuur (Pitta) in je systeem? Dan kan je de gember beter overslaan. Veel Kapha? Ga dan juist voor gedroogde gember en gebruik eventueel wat minder melk en wat meer water. Rijst/kokos-melk maak je gemakkelijk zelf, het recept vind je hier. Je kan ook een andere plantaardige melk gebruiken, maar zorg er wel voor dat er voldoende vetten in zitten. Curcumine, het heilzame stofje in Kurkuma, lost namelijk op in vet dus combineren met gezonde vetten zorgt voor een betere opname (daar helpt de zwarte peper overigens ook bij). Amandelmelk en andere notenmelken zijn een goed alternatief voor rijst/kokos-melk.

Niet voor iedereen

Wat voor de een als medicijn werkt kan voor een ander een ongustige werking hebben en kurkuma lattes zijn daarop geen uitzondering. Ben je zwanger of gebruik je medicijnen zoals bijvoorbeeld bloedverdunners of medicijnen in de behandeling van kanker, overleg dan eerst even met je arts. Teveel kurkuma is dan misschien niet wenselijk.

Deel jouw creatie!

Heb je dit recept gemaakt, laat me weten wat je ervan vindt! Deel jouw creatie op instagram en tag @by__veda!