ZOMER RECEPT: MAAK JE EIGEN RIJST/KOKOS-MELK

Rijst en kokos zijn ideale ingrediënten voor in de zomer vanwege de verkoelende werking op je body & mind! Ook in de zomer start ik mijn dag met een warm havermoutontbijtje (daar wordt je spijsvertering namelijk heel blij van) en rijst/kokosmelk is daarbij altijd de basis. Wist je dat je die heel makkelijk zelf kan maken? Wel zo duurzaam, lekker vers, zonder troep en super simpel! Deze rijst/kokosmelk is niet alleen veel lekker dan de variant uit de supermarkt, doordat we basmatirijst gebruiken in plaats van normale witte rijst is deze homemade-variant ook veel makkelijker verteerbaar. 

Basmatirijst

Ondanks dat volkorenrijst meer voedingsstoffen en vezels heeft dan basmatirijst, heeft de laatste binnen Ayurveda duidelijk de voorkeur. Als je spijsvertering niet goed werkt worden die voedingsstoffen namelijk niet goed opgenomen en dat zorgt voor afvalstoffen in je lijf. Vooral wanneer je snel last hebt van een opgeblazen gevoel of winderigheid is basmatirijst de beste optie. Basmatirijst heeft weliswaar wat minder voedingstoffen maar is veel makkelijker te verteren, dus je spijsverteringsvuurtje wordt er heel erg blij van! 

Deze ingrediënten heb je nodig (voor 1 liter)

  • 75 gram basmatirijst
  • 50 gram kokosflakes of -rasp
  • 2 mejool dadels
  • 1 theelepel vanille extract
  • snufje zout
  • 1 liter warm water
  • een blender
  • kaasdoek of notenmelkzak

Zo maak je de rijst/kokosmelk

Kook de rijst 10-12 minuten, hak ondertussen de kokosflakes fijn in de blender (als je kokosrasp gebruikt kan je deze stap over slaan). Voeg de gekookte rijst toe (kookwater mag er bij), 2 mejool dadels (of 3 voor een zoetere versie), een theelepeltje vanille extract en 1 liter warm water uit de waterkoker (iets minder als je kookwater van de rijst hebt toegevoegd). Blend 3 minuten op de hoogste stand totdat je een mooie egale zijdeachtige melk krijgt. Laat afkoelen om te voorkomen dat je je handen verbrand, giet door een kaasdoek of (nog handiger) een notenmelkzak en knijp goed uit! Je kan de rijst/kokos-melk nog iets zoeter maken door een beetje maple sirup toe toevoegen.  

Je kan de rijst/kokosmelk 3 of 4 dagen in de koelkast bewaren. Een ideale basis voor havermoutontbijtje, in de koffie of in een zomers soepje! De kokos/rijst prut die over blijft kan je prima gebruiken voor baksels (zoals bananenbrood), om energieballs van te maken of als topping op je havermout. 

Variaties

Basmatirijst is ideaal omdat het de rijstsoort is die het makkelijkste verteerbaar is. Om ‘m nog makkelijker verteerbaar te maken kan je de rijst overnight of minimaal 4 uurtjes weken voor het koken. Heb jij een super sterke spijsvertering en behoefte aan extra vezels? Dan kan je de basmatirijst ook vervangen door biologische volkorenrijst. 

Heb je dit recept gemaakt? Laat me via Instagram weten wat je er van vind en deel jouw creaties!