VERKOELENDE ROOS/HIBISCUS LIMONADE

Op warme zomerdagen hou je Pitta in balans en je hoofd koel met deze roos/hibiscus limonade. Super makkelijk om te maken en een goed gezond alternatief voor de limonades uit de supermarkt. Geen suiker, alleen de power of nature èn met heel veel gezondheidsvoordelen voor je body en mind! 

Hibiscus is verkoelend, zit bomvol anti-oxidanten, bevat veel vitamine C en kan helpen bij klachten die gerelateerd zijn aan Pitta dosha (het vuurelement). Het helpt een hoge bloeddruk te verlagen en het werkt als een tonic voor je bloed, hart, lever, huid en haar. De blaadjes van deze prachtige bloem worden ook regelmatig gebruikt bij menstruatieproblemen zoals een onregelmatige cyclus of overmatig bloedverlies. 

Roos kalmeert je mind, zenuwstelsel en emoties, en die laatste kunnen wat makkelijker hoog oplopen als het extreem warm is. Rozenwater en rozenknopjes hebben een verkoelende werking en kunnen net als Hibiscus helpen bij veel Pitta gerelateerde kwaaltjes. Denk bijvoorbeeld aan diarree, PMS, hoofdpijn en ontstekingen (van je ogen of spijsverteringsstelsel).

Ondanks de verkoelende werking stimuleert roos je spijsvertering en dat geldt ook voor de andere ingrediënten van deze limonade: honing en limoen. Een lekker verkoelend zomers drankje dus waar ook je spijsvertering blij van wordt! .   

Ingrediënten

(4 glazen)
 • 800 ml. water
 • 2 eetlepels gedroogde hibiscus bloemen
 • 1 eetlepel gedroogde rozenknopjes
 • 2 eetlepels honing
 • 1 limoen
 • 1 eetlepel rozenwater

Zo maak je dit verkoelende drankje

 • Breng 250 ml water aan de kook in een pannetje.
 • Voeg de gedroogde hibiscusbloemen en rozenknopjes toe als het water kookt en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
 • Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten staan om af te koelen.
 • Giet het roos/hibiscus mengsel in een fles (door een zeef) en voeg de rest van het water, het sap van 1 limoen, 2 eetlepels honing en 1 eetlepel rozenwater toe.
 • Bewaar dit verkoelende drankje in de koelkast, maar drink op kamertemperatuur (wel zo fijn voor je spijsvertering).

Geen rozenwater? Gebruik dan 2x zoveel gedroogde rozenknopjes en als je juist geen rozenknopjes hebt gebruik je de dubbele hoeveelheid rozenwater. Biologische gedroogde rozenknopjes en hibiscus bloemen koop je bij Dille en Kamille en rozenwater koop je tegenwoordig gewoon bij de Albert Hein. Voor een vegan variant kan je honing vervangen door ahornsiroop. 

Niet zo’n goed idee?

Dit drankje is sterk verkoelend en heeft een vochtafdrijvende werking. Niet zo handig dus als je een hele lage bloeddruk hebt of veel last hebt van droogte in je lijf (zoals een hele droge huid of constipatie). Ook als je een flinke Vata disbalans hebt of zwanger bent kan je dit drankje beter overslaan. Kies dan bijvoorbeeld liever voor kokoswater. Twijfel je of deze roos/hibiscus-limonade geschikt is voor jou? Boek een consult of overleg even in de wekelijkse live Q&A (als je BY VEDA member bent)

Deel jouw creatie!

Heb je deze limonade gemaakt? Laat me weten wat je er van vindt of deel jouw creatie op instagram. Leuk als je tag @by__veda even tagged zodat ik kan zien dat je ‘m gemaakt hebt!