VORM:
Yin & Breath

NIVEAU’S:
Alle niveau’s

DUUR:
19 minuten

DOSHAS:
Vata & Pitta

YIN & BREATH: NERVUS VAGUS

Je Nervus Vagus is de langste en misschien wel belangrijkste zenuw die je hebt. Deze zenuw begint in je hersenstam en is verbonden met je hart, lever, longen, nieren, milt en darmen. Eigenlijk al je vitale organen dus. Via deze zenuw communiceren je hersenen met je organen en andersom. De Nervus Vagus regelt je hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering en zelfs de beweging van je darmen. Èn deze zenuw functioneert als schakelaar tussen je sympatische en parasympatische zenuwstelsel, je fight-or-flight en rest-and-digest modus. 

Hoe beter je Nervus Vagus in vorm is, hoe stressbestendiger je bent en hoe beter je vanuit stressvolle situaties weer tot rust kan komen. Veel stress ‘beschadigt’ als het ware deze zenuw en zorgt ervoor dat jouw zenuwstelsel niet meer optimaal functioneert. Het goede nieuws is dat je net als spieren deze zenuw kan trainen, stimuleren en ondersteunen om ‘m weer terug in vorm te brengen. 

 

WAT HEB JE NODIG?

Je hebt alleen een yogamat nodig (of een andere zachte ondergrond zoals een vloerkleed) en een meditatiekussen of yogablok om jezelf te ondersteunen. Voor de eindontspanning kan een oogkussentje helpen om onrustige ogen te laten ontspannen en een deken kan fijn zijn voor over je heen. Heb je een hoge bloeddruk dan mag je in de laatste houding het ondersteunen van je billen achterwege laten en daarvoor in de plaats je blok of meditiekussen onder je hartgebied leggen.