DoshaQuickScan - Kapha Vata

JOUW BODY/MIND-TYPE: KAPHA-VATA

De combinatie van Kapha en Vata zorgt van nature voor balans. De lichte eigenschap van Vata, die zorgt voor onrust en beweeglijkheid wordt in balans gebracht door de zwaarte en stabiliteit waardoor Kapha gekenmerkt wordt. Je bent daardoor mentaal meer in evenwicht en minder snel gestresst dan pure Vata types. Vata zorgt ervoor dat je snel in actie kan komen, maar door een flinke dosis Kapha ren je jezelf niet zo snel voorbij. Maar het kan ook zo zijn dat Vata mentaal dominant is en Kapha lichamelijk of juist andersom!

Kenmerken van Kapha & Vata
Kapha/Vata-types hebben vaak een gemixte huid met een combinatie van droogte en bijvoorbeeld en wat meer olieachtig voorhoofd. Een Kapha/Vata-body kan op het ene moment wat meer droogte ervaren, wat bijvoorbeeld kan leiden tot constipatie en op een ander moment juist vocht vasthouden of last hebben van een hele ‘sticky’ stoelgang. De eetlust en spijsvertering van Kapha/Vata types is niet zo sterk en vaak onregelmatig. Eet daarom niet teveel en kies voor dingen die licht verteerbaar zijn. Als je spijsvertering niet optimaal werkt kan dat leiden tot spijsverteringsklachten zoals een zwaar gevoel na het eten (een typische Kapha klacht) of een opgeblazen gevoel en winderigheid (typische signalen van een Vata disbalans).

Kapha & Vata uit balans
Bij geen ander combinatietype is het zó belangrijk om stil te staan bij de eigenschappen die je kan waarnemen in je body & mind. Juist omdat deze types zo tegengesteld zijn. Voel je je heel zwaar, heb je een hele vettige klamme huid, hou je veel vocht vast, heb je last van slijmvorming en moeite om in beweging te komen? Dan heeft Kapha de overhand! Voel je je juist heel erg onrustig of angstig, ervaar je veel droogte (een ruwe en droge huid, constipatie of krakende gewrichten)? Dan is Vata uit balans.

Tips voor Kapha & Vata
Herkenbaar? Dan is extra warmte en het stimuleren van je spijsvertering belangrijk! Koud is één van de weinige eigenschappen van zowel Kapha als Vata en dat resulteert ook in een niet zo optimaal spijsverteringsvuurtje. Omdat de spijsvertering van Kapha/Vata types niet zo sterk en soms onregelmatig is kan je het beste niet teveel eten, kies voor maaltijden die warm en licht verteerbaar zijn en gebruik verwarmende kruiden om je spijsvertering een handje te helpen. Goede opties zijn gemberthee, basilicum, kaneel, kardemom, komijn en kurkuma. Een ontbijtje van gekookte appeltjes met kaneel en/of kardemon is bijvoorbeeld een goede optie voor Vata/Kapha-types netals wortel/pastinaak-soep. Het is belangrijk om goed stil te staan bij de eigenschappen die je kan waarnemen in je body & mind. In de lente of als je je wat zwaarder voelt kan je het beste kiezen voor wat lichtere en drogere ingrediënten en meer actievere beweging. Ga in de herfst en winter of als je je onrustig voelt juist voor wat zwaardere ingrediënten, meer gezonde vetten en activiteiten die voor extra grounding zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een warm bad of een rustige yin yogales. Warmte is niet alleen belangrijk in voeding maar bijvoorbeeld ook in kleding, houdt vooral je onderrug goed warm als het buiten wat frisser is.

Niet helemaal herkenbaar?
Ook dat kan! We hebben namelijk allemaal alle elementen en doshas in ons en de verhouding veranderd continu. Door alles wat je eet, drinkt, doet en de mensen waarmee je om gaat, maar ook door de seizoenen. Dus helemaal niet gek dat je je niet in alle aspecten herkent of dat de eigenschappen die je waarneemt veranderen. Het allerbelangrijkste is dat je kijkt naar je klachten en of die gerelateerd zijn aan een disbalans van Kapha of juist van Vata. Soms heeft ook één dosha wat meer de overhand in het lichaam en een ander op mentaal vlak. De quickscan is niet zaligmakend, het anders beantwoorden van 1 vraag kan soms al een andere uitslag geven. Maar het geeft wel een eerste inzicht in jouw lichaam en hoe je je daarmee onderscheidt van je je partner, zus of collega.

Meer weten?
Wil je dieper inzoomen op jouw body/mind-type of werken aan specifieke klachten? Maak dan een afspraak voor een 1-op-1 consult of word BY VEDA member. Dan kan je onbeperkt alle online yogalessen, meditaties en ademhalingsoefeningen volgen speciaal gericht op het in balans brengen van Kapha en Vata dosha. Daarnaast kan je elke week al je vragen stellen over voeding, gewoonten, mindset en energie tijdens de live Q&A. Hèt spreekuur voor Yoga & Ayurveda, waarin ik mijn kennis deel en je help te ontdekken wat werkt voor jou! Voor een happy en healthy body, mind & soul!