DoshaQuickScan - Pitta Kapha

JOUW BODY/MIND-TYPE: PITTA-KAPHA

De combinatie van Pitta en Kapha zorgt van nature voor balans. Pitta/Kapha-types zijn gedreven en ambitieus, maar laten zich niet zo makkelijk gek maken. Ze zijn daardoor bijvoorbeeld veel minder gevoelig voor een burn-out dan pure Pitta types. De drive, passie en het analytische denkvermogen van Pitta wordt in balans gebracht door het geduld en stabiliteit van Kapha. Deze combinatie van vuur (Pitta) en aarde (Kapha) zorgt ervoor dat je bergen kan verzetten.

Kenmerken van Pitta & Kapha
Mensen met veel Pitta leggen de lat hoog en willen graag de beste zijn. De liefdevolle en zorgzame eigenschappen van Kapha zorgen voor wat meer zachtheid en helpen juist open te staan voor anderen. Pitta zorgt lichamelijk voor explosieve energie en Kapha voor een lang uithoudingsvermogen, een ideale combinatie voor atleten. Pitta/Kapha-types hebben vaak een wat meer vette en gevoelige huid en een gemiddelde tot stevige bouw. De eetlust en spijsvertering van Pitta/Kapha types is regelmatig en redelijk sterk. De neiging naar teveel eten kan na een maaltijd zorgen voor een zwaar gevoel (een eigenschap van Kapha) of maagzuur (een eigenschap van Pitta), maar ook voor een paar extra kilo’s in lichaamsgewicht of afvalstoffen in je lichaam. De stoelgang van Pitta/Kapha types is vaak wat vloeibaarder en kan plakkerig zijn, dat laatste is vaak ook een teken van afvalstoffen.

Pitta & Kapha uit balans
Bij de combinatie van Kapha en Pitta is het belangrijk om stil te staan bij de eigenschappen die je waarneemt. Voel je je zwaar of depressief, hou je veel vocht vast, heb je last van slijmvorming en moeite om in beweging te komen? Dan heeft Kapha de overhand! Een disbalans in Pitta kan leiden tot ontstekingen, huidproblemen, frustratie, boosheid en een kort lontje. Kapha houdt vooral vast aan dingen, niet alleen qua vocht en lichaamsgewicht, maar het kan ook betekenen dat je als Pitta/Kapha-type langer boos blijft. Al is het vaak wel wat moeilijker om jou boos te krijgen dan bij pure Pitta types.

Tips voor Pitta & Kapha
Kapha heeft soms wat moeite om in beweging te komen en Pitta gaat juist snel over grenzen en moet juist wat meer afgeremd worden. Dansen is daarom een goede optie, het zorgt voor de ongedwongen beweging en speelsheid die de combinatie van Kapha en Pitta goed kan gebruiken.
Focus vooral op de smaken bitter en wrang als het om voeding gaat, die houden zowel Pitta als Kapha in balans. Goede opties zijn: gerst (als graan, niet in de vorm van bier ;)), groene asperges, broccoli, bleekselderij, kool, kiemen, kurkuma, appels, cranberries, granaatappel en brandnetel(thee). Pas op met noten, die hebben dezelfde ‘zware’ eigenschap als Kapha en in noten zit ook olie en dat kan letterlijk en figuurlijk te veel olie op het vuur gooien en daarmee Pitta uit balans brengen. Zonnebloem- en pompoenpitten zijn een goed alternatief. Noten, heel vet eten en veel zuur en zout brengen zowel Kapha als Pitta uit balans. In de herfst en winter kan je wat meer verwarmende kruiden en specerijen toevoegen zoals kaneel en gember. Vooral als je ook wat meer Kapha kwaliteiten in jezelf observeert (zoals een zwaar gevoel, slijm of het vasthouden van vocht). In warme zomermaanden of bij klachten gerelateerd aan het vuurelement (zoals maagzuur of huidklachten) kan wat extra juicyness jouw Pitta in balans houden. Vers fruit en kokoswater zorgen dan voor verkoeling.

Niet helemaal herkenbaar?
Ook dat kan! We hebben namelijk allemaal alle elementen en doshas in ons en de verhouding veranderd continu. Door alles wat je eet, drinkt, doet en de mensen waarmee je om gaat, maar ook door de seizoenen. Dus helemaal niet gek dat je je niet in alle aspecten herkent of dat de eigenschappen die je waarneemt veranderen. Het allerbelangrijkste is dat je kijkt naar je klachten en of die gerelateerd zijn aan een disbalans van Pitta of juist van Kapha. Soms heeft ook één dosha wat meer de overhand in het lichaam en een ander op mentaal vlak. De quickscan is niet zaligmakend, het anders beantwoorden van 1 vraag kan soms al een andere uitslag geven. Maar het geeft wel een eerste inzicht in jouw lichaam en hoe je je daarmee onderscheidt van je je partner, zus of collega.

Meer weten?
Wil je dieper inzoomen op jouw body/mind-type of werken aan specifieke klachten? Maak dan een afspraak voor een 1-op-1 consult of word BY VEDA member. Dan kan je onbeperkt alle online yogalessen, meditaties en ademhalingsoefeningen volgen speciaal gericht op het in balans brengen van Pitta en Kapha dosha. Daarnaast kan je elke week al je vragen stellen over voeding, gewoonten, mindset en energie tijdens de live Q&A. Hèt spreekuur voor Yoga & Ayurveda, waarin ik mijn kennis deel en je help te ontdekken wat werkt voor jou! Voor een happy en healthy body, mind & soul!