DoshaQuickScan - Pitta

JOUW BODY/MIND-TYPE: PITTA

Als Pitta op dit moment dominant is dan heb je vooral veel vuur in je systeem. Vuur staat voor transformatie en vind je letterlijk terug in je spijsverteringsvuur. Mensen met een Pitta body-en-mind-type hebben over het algemeen een sterke spijsvertering en kunnen relatief makkelijk een paar kilootjes afvallen of aankomen. Het is belangrijk om op tijd te eten om te voorkomen dat je hangry wordt, een combinatie van hungry en angry, dat gevoel dat je echt NU MOET eten.

Kenmerken van Pitta
Veel vuur zorgt voor een warme lichaamstemperatuur en een goede doorbloeding. Waarschijnlijk krijg je snel rode wangen en heeft je huid ook een lichte wat meer rozige teint, misschien wel met sproetjes. De Pitta-huid is gevoelig voor ontstekingen zoals acné en verkleurd snel in de zon. Een Pitta-body bouwt makkelijk spiermassa op en kan explosieve kracht leveren. Dat maakt de Pitta-body het ideale lijf voor body-builders, sprinters, bootcampers en cross-fitters. Ook omdat Pitta’s wel houden van uitdaging in de vorm van competitie en wedstrijden, ze willen graag de beste zijn. Eén van de kenmerken van Pitta is scherpte, dat zie je terug in een goede concentratie, sterk analytisch vermogen, maar kan je soms ook fysiek in het gezicht terug zien in de vorm van een scherpe kaaklijn of spitse neus of kin. Het vuur element zorgt mentaal voor passie, gedrevenheid, wilskracht, moed en lef. Als jij veel vuur in je systeem hebt dan is de kans groot dat je houdt van to do lijstjes en structuur, dat je graag de leiding neemt en goed bent in ‘getting things done’.

Pitta uit balans
Pitta’s houden van uitdaging en leggen de lat hoog (voor zichzelf en anderen) en dat kan soms wel eens doorslaan naar een ongezonde vorm van perfectionisme. Pitta’s zijn vaak echte workaholics en zijn op mentaal vlak gevoelig voor een burn-out (het letterlijk opgebrand zijn). Een disbalans in Pitta kan leiden tot frustratie, woede, jaloezie of een kort lontje en maakt je onredelijk, ongeduldig of zelfs agressief. Lichamelijke signalen van een disbalans in Pitta dosha zijn: ontstekingen (zoals ontstoken ogen, slijmbeursontstekingen of een koortslip), maar ook maagzweren, brandend maagzuur, een hoge bloeddruk, slecht gezichtsvermogen, diarree, opvliegers en haaruitval en/of grijs haar op relatief jonge leeftijd. In dat laatste geval zorgt teveel hitte ervoor dat je letterlijk je haarzakjes kapot ‘brandt’.

Tips voor Pitta
Herkenbaar? Pitta dosha kan je in balans brengen door wat zachter en liever voor jezelf te zijn. Zorg voor voldoende ontspanning en luister goed naar de signalen en grenzen van je lichaam. Don’t take life to serious! Als je merkt dat je doorschiet in je gedrevenheid, perfectionisme of workaholic-neigingen tover dan een glimlach op je gezicht en ontspan. Niet perfect is ook goed, we zijn hier niet om alles perfect te doen, we zijn hier om te genieten en plezier te maken. Wat extra selfcare kan geen kwaad. Vooral extra yin, want Pitta’s hebben al heel veel yang van zichzelf. Zorg voor voldoende verkoeling (vooral op warme zomerdagen) door meer groene en bittere groenten te eten. Spinazie, courgette, asperges, mungbonen, komkommer, verse koriander en muntthee zijn goede opties. Pas op met koffie, alcohol en heel spicy eten, dat zorgt alleen maar voor meer vuur en dus meer disbalans.

Niet helemaal herkenbaar?
Ook dat kan! We hebben namelijk allemaal alle elementen en doshas in ons en de verhouding veranderd continu. Door alles wat je eet, drinkt, doet en de mensen waarmee je om gaat, maar ook door de seizoenen. Dus helemaal niet gek dat je je niet in alle aspecten herkent of dat de eigenschappen die je waarneemt veranderen. Het allerbelangrijkste is dat je kijkt naar je klachten en of die gerelateerd zijn aan een disbalans van Pitta. Bij veel mensen is er ook een combinatie van doshas dominant, het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een combinatie van Pitta en Vata dominant is of een combinatie van Pitta en Kapha. Soms heeft ook één dosha wat meer de overhand in het lichaam en een ander op mentaal vlak. De quickscan is niet zaligmakend, het anders beantwoorden van 1 vraag kan soms al een andere uitslag geven. Maar het geeft wèl een eerste inzicht in jouw lichaam en hoe je je daarmee onderscheidt van je je partner, zus of collega.

Meer weten?
Wil je dieper inzoomen op jouw body/mind-type of werken aan specifieke klachten? Maak dan een afspraak voor een 1-op-1 consult of word BY VEDA member. Dan kan je onbeperkt alle online yogalessen, meditaties en ademhalingsoefeningen volgen speciaal gericht op het in balans brengen van Pitta dosha. Daarnaast kan je elke week al je vragen stellen over voeding, gewoonten, mindset en energie tijdens de live Q&A. Hèt spreekuur voor Yoga & Ayurveda, waarin ik mijn kennis deel en je help te ontdekken wat werkt voor jou! Voor een happy en healthy body, mind & soul!