DoshaQuickScan - Tridoshic

JOUW BODY/MIND-TYPE: TRIDOSHA

Alle 3 de doshas in jouw body & mind lijken redelijk gelijk verdeeld. Er zijn maar weinig mensen waarbij alle doshas echt even sterk vertegenwoordig zijn, maar als dat zo is dan zorgt dat voor balans, een sterk immuunsysteem en een gezond lichaam.

Kenmerken van Vata, Pitta & Kapha
Waarschijnlijk herken jij je in alle 3 de doshas wel een beetje:

 • Vatas zijn vaak onrustig, hebben moeite met stil zitten, bruisen van de creatieve ideeën en zijn een tikkeltje chaotisch.
 • Pittas houden van uitdaging, zijn vaak echte workaholics en worden blij van structuur. Ze kunnen veel eten en hebben een sterk spijsverteringsvuur.
 • Kaphas zijn de rust zelve. Ze laten zich niet zo makkelijk gek maken en zijn liefdevol, betrouwbaar en zorgzaam.

Lees vooral de uitgebreide beschrijvingen van deze 3 doshas even door om te ontdekken of er toch 1 beschrijving is waarin je je meer herkent dan de anderen.

De 3 doshas uit balans
Mensen met een tridosha body/mind-type raken het minst snel uit balans, als ze uit balans raken geven klachten een indicatie van het betrokken dosha:

 • Vata-klachten:
  onrust, angsten, slapeloosheid, een opgeblazen buik en winderigheid, hartkloppingen, een onregelmatige stoelgang en/of menstruatiecyclus, een ruwe en droge huid, constipatie en krakende gewrichten.
 • Pitta-klachten:
  frustratie/boosheid, burn-outs, ontstekingen, huidklachten, brandend maagzuur, een hoge bloeddruk, diarree, veel bloedverlies tijdens de menstruatie, opvliegers en haaruitval en/of grijs haar.
 • Kapha-klachten:
  zwaar of depressief gevoel, overgewicht, verkoudheid, slijmvorming, het vasthouden van vocht, astma, allergieën en diabetes.

Tips voor Tridosha-types
Het stilstaan bij de eigenschappen van je lichaam gaat je helpen om de juiste keuzes te maken als het om voeding en lifestyle gaat. Het belangrijkste is kijken naar de klachten die je ervaart. Richt je vooral op het in balans brengen van het dosha of de combinatie van dosha’s die aan je klachten zijn gekoppeld. Geen klachten of juist verschillende klachten die met de 3 verschillende dosha’s samenhangen? Zorg dan in de basis voor een goede balans tussen de 6 smaken op je bord (zoet, zuur, zout, pittig, bitter en wrang). Daarbij kan je de richtlijnen van de seizoenen volgen. Dat betekent dat je in de herfst en begin van de winter de tips voor Vata volgt, aan het einde van de winter en de lente de tips voor Kapha en in de zomer de tips voor Pitta.

Niet helemaal herkenbaar?
Herken jij je niet helemaal in de gelijke verdeling van de dosha’s? Ook dat kan! We hebben allemaal alle elementen en doshas in ons en de verhouding verandert continu. Door alles wat je eet, drinkt, doet en de mensen waarmee je om gaat, maar ook door de seizoenen. Dus helemaal niet gek dat je je niet in alle aspecten herkent of dat de eigenschappen die je waarneemt veranderen. Misschien heb jij het gevoel dat één van de doshas toch sterker vertegenwoordigd is. Soms heeft ook één dosha wat meer de overhand in het lichaam en een ander op mentaal vlak bijvoorbeeld. De quickscan is niet zaligmakend, het anders beantwoorden van 1 vraag kan soms al een andere uitslag geven. Maar het geeft wel een eerste inzicht in jouw lichaam en hoe je je daarmee onderscheid van je je partner, zus of collega. Het allerbelangrijkste is dat je kijkt naar je klachten en of die gerelateerd zijn aan een disbalans van Vata, Pitta of juist van Kapha.

Meer weten?
Wil je dieper inzoomen op jouw body/mind-type of werken aan specifieke klachten? Maak dan een afspraak voor een 1-op-1 consult of word BY VEDA member. Dan kan je onbeperkt alle online yogalessen, meditaties en ademhalingsoefeningen volgen speciaal gericht op het in balans brengen van Vata, Pitta of juist Kapha dosha, afhankelijk van wat jij op dat moment nodig hebt. Daarnaast kan je elke week al je vragen stellen over voeding, gewoonten, mindset en energie tijdens de live Q&A. Hèt spreekuur voor Yoga & Ayurveda, waarin ik mijn kennis deel en je help te ontdekken wat werkt voor jou! Voor een happy en healthy body, mind & soul!