DoshaQuickScan - Vata Pitta

JOUW BODY/MIND-TYPE: VATA-PITTA

Als zowel Vata als Pitta op dit moment dominant zijn dan heb je vooral veel vuur èn veel wind in je systeem. Vuur staat voor transformatie en vindt je letterlijk terug in je spijsverteringsvuur terwijl het wind element juist zorgt voor beweging en onregelmatigheid. De kans is daarom groot dat je de ene keer iets heel makkelijk verteert en een ander moment daar meer moeite mee hebt en last krijgt van spijsverteringsklachten zoals brandend maagzuur (een typisch Pitta kwaaltje) of juist een opgeblazen gevoel en winderigheid (typische Vata kwaaltjes).

Kenmerken van Vata & Pitta
Waar Vata vooral goed is in het in het enthousiast opstarten van nieuwe plannen, maar iets minder in het daadwerkelijk afmaken. Heeft Pitta juist de concentratie, stuctuur en discipline ‘to get things done’. Als Vata/Pitta combinatie heb je dus eigenlijk het beste van twee werelden. De combinatie van creativiteit, enthousiasme, passie en gedrevenheid zorgt ervoor dat je veel voor elkaar krijgt maar ook de neiging hebt om veel hooi op je vork te nemen en je energie soms snel weer als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Vata & Pitta uit balans
Een disbalans in Pitta kan mentaal leiden tot frustratie, woede, jaloezie of een kort lontje en maakt je onredelijk, ongeduldig of zelfs agressief. Vata zie je juist weer terug in concentratieproblemen, angsten en moeite met het maken van keuzes. De Pitta/Vata-huid is gevoelig voor droogte en ontstekingen en de combinatie van Vata en Pitta zorgt vaak voor een gemiddeld tot slank lichaam. Je hebt het iets minder snel koud dan mensen waarbij alleen Vata dominant is, maar je kan nog steeds last hebben van koude handen en voeten. De kans is groot dat in je stoelgang constipatie en diarree elkaar afwisselen. De droogte die gekoppeld is aan Vata dosha, maar ook de hitte van Pitta kan voor constipatie zorgen. Omdat Vata gaat over timing en beweging kan een disbalans zorgen voor een stoelgang die te snel gaat en zorgt voor diarree. Dat is ook een manier van je lichaam om teveel hitte (Pitta) in je systeem af te voeren. Andere lichamelijke signalen van veel Pitta zijn ontstekingen, brandend maagzuur een hoge bloeddruk en opvliegers. Een disbalans van Vata uit zich in een onregelmatige menstruatiecyclus, hartkloppingen, krakende gewrichten aandoeningen aan het zenuwstelsel en een lage bloeddruk.

Tips voor Vata & Pitta
Herkenbaar? Dan is het vooral belangrijk om het wat rustiger aan te doen. Slow down en ben lief voor jezelf! Stress is killing voor zowel Vata als Pitta dus gun jezelf vaker ontspanning en schakel bij alles wat je doet terug van de 5e naar de 4e versnelling. Of het nou gaat om koken, yoga, een wandeling of je ademhaling, probeer meer te vertragen. Beperk prikkels zoveel mogelijk, vooral als die ervoor zorgen dat je jezelf met anderen gaat vergelijken (op social media wil dat nog wel eens opspelen). Relax, geniet van dit moment, maak plezier en don’t take life to serious! De zoete smaak brengt zowel Vata als Pitta in balans terwijl spicy eten, koffie en alcohol juist een averechts effect hebben op deze doshas. Goede opties voor Vata en Pitta zijn basmatirijst, havermout, volkorentarwe, pompoen, peren, druiven, pruimen, venkelzaad, kamillethee, kardemom, ghee en ahornsiroop. In de lente en zomer of als je wat meer signalen van een Pitta disbalans herkent kan je wat meer verkoelende ingrediënten zoals groene groenten toevoegen en in de herfst en winter of bij tekenen van een Vata disbalans juist wat meer warmte, een kop gemberthee of kaneel in je havermout.

Niet helemaal herkenbaar?
Ook dat kan! We hebben namelijk allemaal alle elementen en doshas in ons en de verhouding veranderd continu. Door alles wat je eet, drinkt, doet en de mensen waarmee je om gaat, maar ook door de seizoenen. Dus helemaal niet gek dat je je niet in alle aspecten herkent of dat de eigenschappen die je waarneemt veranderen. Het allerbelangrijkste is dat je kijkt naar je klachten en of die gerelateerd zijn aan een disbalans van Vata of juist van Pitta. Soms heeft ook één dosha wat meer de overhand in het lichaam en een ander op mentaal vlak. De quickscan is niet zaligmakend, het anders beantwoorden van 1 vraag kan soms al een andere uitslag geven. Maar het geeft wel een eerste inzicht in jouw lichaam en hoe je je daarmee onderscheidt van je je partner, zus of collega.

Meer weten?
Wil je dieper inzoomen op jouw body/mind-type of werken aan specifieke klachten? Maak dan een afspraak voor een 1-op-1 consult of word BY VEDA member. Dan kan je onbeperkt alle online yogalessen, meditaties en ademhalingsoefeningen volgen speciaal gericht op het in balans brengen van Vata en Pitta dosha. Daarnaast kan je elke week al je vragen stellen over voeding, gewoonten, mindset en energie tijdens de live Q&A. Hèt spreekuur voor Yoga & Ayurveda, waarin ik mijn kennis deel en je help te ontdekken wat werkt voor jou! Voor een happy en healthy body, mind & soul!