DoshaQuickScan - Vata

JOUW BODY/MIND-TYPE: VATA

Als Vata op dit moment dominant is dan zijn vooral de elementen wind en ruimte sterk vertegenwoordigd in je body en mind. Wind staat voor beweging en die zie je in je lichaam terug in je ademhaling maar ook in de signalen die je hersenen krijgen via je zenuwstelsel en de samentrekking van je spieren. Mensen met een vata body-type zijn vaak onrustig en hebben moeite met stil zitten. Loop jij altijd te ijsberen als je een telefoontje pleegt of ben je regelmatig met je pen aan het ‘spelen’ in een vergadering? Dat is de vata in jou!

Kenmerken van Vata
Kenmerken van Vata zijn licht en beweeglijkheid. Mensen waarbij Vata dominant is zijn vaak licht gebouwd, hebben moeite om aan te komen en hebben soms zelfs ondergewicht. Wind is beweeglijk en onregelmatig net als de eetlust van Vata’s. Ook onregelmatigheden van je lichaam kunnen een teken zijn van Vata, denk aan een onregelmatig gebit, verschillende kleuren ogen of een asymetrisch gezicht. Mensen met veel Vata zijn enthousiast, vrolijk, flexibel en bruisen van creatieve ideeën. Vata’s houden niet van routine en worden juist blij van verandering, daarom zijn ze ook zo goed in het in het enthousiast opstarten van nieuwe plannen, maar iets minder goed in het daadwerkelijk afmaken. Vata’s zijn een tikkeltje chaotisch, niet zo gestructureerd en doen veel dingen tegelijkertijd, terwijl multi-tasken ze alleen nog maar meer uit balans brengt.

Vata uit balans
Te veel Vata kan zorgen voor chaos in je hoofd, een rusteloos gevoel, een eindeloze stroom van gedachten, concentratieproblemen, zorgen, angsten en slapeloosheid (vooral in de 2e helft van de nacht). Vata is type dat het snelste uit balans raakt en het minst stabiel is. Wanneer Vata uit balans raakt uit dat zich lichamelijk in typische Vata kwalen. Veel wind in je lichaam kan leiden tot een opgeblazen buik en winderigheid, hartkloppingen, een onregelmatige stoelgang en/of menstruatiecyclus of zenuwtrekjes. Droogte is één van de kenmerken van Vata, die zie je terug in een ruwe en droge huid, droog en breekbaar haar, droge ogen, constipatie en krakende gewrichten.

Tips voor Vata
Herkenbaar? Dan kan je Vata in balans brengen door te zorgen voor voldoende rust en grounding. Stevige maaltijden zoals stamppotjes of stoofschotels houden Vata met beide benen op de grond. Kies voor gezonde gekookte maaltijden met overwegend zoete ingrediënten en gezonde vetten, vooral in de herfst. Warme havermoutontbijtjes, pompoensoep, avocado’s, citroen, gember- of venkelthee en dadels zijn goede opties. Pas op met rauwe salades en droge ingrediënten zoals crackers en popcorn, maar ook koffie en alcohol. Die zorgen voor meer droogte en onrust. Ondanks dat Vatas juist houden van verandering en een onregelmatig leven, hebben juist zij de meeste baat bij een regelmatig eet- en slaapritme. Ga elke dag op vaste tijden naar bed, probeer op vaste tijden te eten en sta elke dag ook op dezelfde tijd op. Dat geeft rust en stabiliteit. Probeer daarom ook niet te multi-tasken maar focus je op één taak of activiteit en probeer stress en prikkels (waaronder social media) zoveel mogelijk te vermijden.

Niet helemaal herkenbaar?
Ook dat kan! We hebben namelijk allemaal alle elementen en doshas in ons en de verhouding veranderd continu. Door alles wat je eet, drinkt, doet en de mensen waarmee je om gaat, maar ook door de seizoenen. Dus helemaal niet gek dat je je niet in alle aspecten herkent of dat de eigenschappen die je waarneemt veranderen. Het allerbelangrijkste is dat je kijkt naar je klachten en of die gerelateerd zijn aan een disbalans van Vata. Bij veel mensen is er ook een combinatie van doshas dominant, het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een combinatie van Vata en Pitta dominant is of een combinatie van Vata en Kapha. Soms heeft ook één dosha wat meer de overhand in het lichaam en een ander op mentaal vlak. De quickscan is niet zaligmakend, het anders beantwoorden van 1 vraag kan soms al een andere uitslag geven. Maar het geeft wel een eerste inzicht in jouw lichaam en hoe je je daarmee onderscheidt van je je partner, zus of collega.

Meer weten?
Wil je dieper inzoomen op jouw body/mind-type of werken aan specifieke klachten? Maak dan een afspraak voor een 1-op-1 consult of word BY VEDA member. Dan kan je onbeperkt alle online yogalessen, meditaties en ademhalingsoefeningen volgen speciaal gericht op het in balans brengen van Vata dosha. Daarnaast kan je elke week al je vragen stellen over voeding, gewoonten, mindset en energie tijdens de live Q&A. Hèt spreekuur voor Yoga & Ayurveda, waarin ik mijn kennis deel en je help te ontdekken wat werkt voor jou! Voor een happy en healthy body, mind & soul!