DoshaQuickScan - Kapha

JOUW BODY/MIND-TYPE: KAPHA

Als Kapha op dit moment dominant is dan zijn vooral de elementen water en aarde sterk vertegenwoordigd in je body en mind. Deze elementen zijn de bouwstenen van ons lichaam en zorgen voor een krachtig lijf en een goed gehydrateerde (soms een beetje vette) gladde zachte huid. Een groot voordeel: rimpels… die krijg je als Kapha niet zo snel! Kapha types houden lang een ‘juicy’ en jeugdige uitstraling.

Kenmerken van Kapha
Mensen met een Kapha-bodytype hebben vaak een wat ronder gezicht, sterke nagels, lange volle wimpers en een dikke bos haar met veel volume. Kapha’s houden van eten, eten vaak te veel en zijn gevoelig voor emo-eten. Dat leidt in combinatie met een vaak wat tragere stofwisseling gemakkelijk tot wat extra kilootjes. Niet zo gek als je je bedenkt dat Kapha is opgebouwd uit de elementen aarde en water.

De twee ‘zwaarste’ van alle elementen. Dat zorg voor stabiliteit, niet alleen in je lijf maar ook in je mind. Kaphas zijn de rust zelve, ze laten zich niet zo makkelijk gek maken en zijn relaxed en stressbestendig. Ze zijn liefdevol, kalm, betrouwbaar, zorgzaam, geduldig en kunnen goed luisteren. Erg geschikt dus voor de moeder (of vader) rol en gewoon heel fijn gezelschap. Kapha’s zijn een beetje als een stoomtrein, het duurt soms even voordat ze op gang komen maar als ze eenmaal ‘rijden’ gaan ze lekker steady door.

Kapha uit balans
Als Kapha uit balans raakt kan je je zwaar, futloos en een beetje depri voelen. Netals wanneer je water en aarde mengt tot modder ontstaat er een ‘stickyness’ die je terugziet in het vast houden aan (ongezonde) patronen, aan dingen uit het verleden en mensen die je misschien helemaal geen energie (meer) geven. Mensen met veel Kapha houden niet van verandering en zijn over het algemeen trouwe loyale werknemers. Teveel Kapha zorgt ervoor dat je moeilijk in beweging of in actie komt. Wanneer Kapha uit balans raakt uit dat zich lichamelijk in typische Kapha kwalen als overgewicht, verkoudheid en slijmvorming, het vasthouden van vocht, astma, allergieën en diabetes.

Tips voor Kapha
Herkenbaar? Dan kan je de zwaarte van Kapha in balans brengen door te zorgen voor meer lichtheid. Voldoende beweging, vrolijke muziek en maaltijden die licht verteerbaar zijn. Spicy kruiden en specerijen helpen je in actie of beweging te komen en wakkeren je spijsverteringsvuurtje aan. Vochtafdrijvende ingrediënten brengen het teveel aan water in balans. Zout houdt juist vocht vast en kan je dus het beste zoveel mogelijk vermijden en dat geldt ook voor hele zware ingrediënten zoals yoghurt, kaas, vlees, noten en teveel vetten. Goede opties voor Kapha zijn groene asperges, artisjok, broccoli, quinoa, amaranth, rijstwafels, honing, mosterdzaad en gember. Als je veel moeite hebt om los te laten kan het helpen om juist nieuwe dingen te proberen en dat kan zo klein zijn als een nieuwe route naar je werk.

Niet helemaal herkenbaar?
Ook dat kan! We hebben namelijk allemaal alle elementen en doshas in ons en de verhouding veranderd continu. Door alles wat je eet, drinkt, doet en de mensen waarmee je om gaat, maar ook door de seizoenen. Dus helemaal niet gek dat je je niet in alle aspecten herkent of dat de eigenschappen die je waarneemt veranderen. Het allerbelangrijkste is dat je kijkt naar je klachten en of die gerelateerd zijn aan een disbalans van Kapha. Bij veel mensen is er ook een combinatie van doshas dominant, het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een combinatie van Kapha en Pitta dominant is of een combinatie van Kapha en Vata. Soms heeft ook één dosha wat meer de overhand in het lichaam en een ander op mentaal vlak. De quickscan is niet zaligmakend, het anders beantwoorden van 1 vraag kan soms al een andere uitslag geven. Maar het geeft wel een eerste inzicht in jouw lichaam en hoe je je daarmee onderscheidt van je je partner, zus of collega.

Meer weten?
Wil je dieper inzoomen op jouw body/mind-type of werken aan specifieke klachten? Maak dan een afspraak voor een 1-op-1 consult of word BY VEDA member. Dan kan je onbeperkt alle online yogalessen, meditaties en ademhalingsoefeningen volgen speciaal gericht op het in balans brengen van Kapha dosha. Daarnaast kan je elke week al je vragen stellen over voeding, gewoonten, mindset en energie tijdens de live Q&A. Hèt spreekuur voor Yoga & Ayurveda, waarin ik mijn kennis deel en je help te ontdekken wat werkt voor jou! Voor een happy en healthy body, mind & soul!